Domowe Beef Jerky

Co jest potrzebne?

  1. Mięso wołowe (udziec, pieczeń, kark) – musi być chude (ewentualnie tłuszcz musi się łatwo wykrawać).
  2. Elektryczna suszarka do owoców (korzystałem z najtańszej na rynku – kupionej w hipermarkecie za jakieś 50 zeta).
  3. Trochę wolnego czasu.

Przygotowanie:

  1. Mięso należy pokroić w paski o grubości ok 2-3 mm. Najłatwiej jest to zrobić po delikatnym zamrożeniu mięsa – nie ukrywam, że dobry, ostry nóż to podstawa.
  2. Marynowanie (12h-24h) – sos sojowy, papryka ostra, papryka łagodna, pieprz. Marynata powinna przykrywać mięso. Oczywiście, warto eksperymentować z innymi przyprawami.
  3. Mięso układamy na półkach suszarki, a następnie suszymy przez ok 8h. W trakcie suszenia warto obracać kawałki mięsa i zamieniać ze sobą półki.
  4. Wyłączyć całe ustrojstwo i konsumować ze smakiem.

Przyznam się, że chciałem zamieścić zdjęcia gotowego produktu, ale nie przetrwał on wystarczająco długo 😉

P.S.

Produkt jest idealny na I fazę diety Dukana. Stanowi też niezły substytut chipsów.

Zostaw komentarz


Podpowiedź - możesz użyć tych HTML tagów i atrybutów:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>